Back to a place I once knew
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
17 Oktober 2009 | Cambodja, Khett Siem Reab
Hier eindelijk een update uit het nog altijd even mooie Cambodja! Het is zoveel mooier dan in mijn herinnering, het landschap, de mensen, alles!
Hoewel ik het er dit keer echt moeilijk mee had om weg te gaan (tja, wie had dat verwacht ) is het zo fantastisch om hier weer terug te zijn! Iedereen nog bedankt voor alle telefoontjes, berichtjes en mailtjes. Sorry, heb nog niet overal op kunnen reageren. Na 11 uren vliegen, waarvan hoogstens 1,5 uur geslapen, had ik maandagochtend nog helemaal geen zin om op te staan toen we landden in Bangkok. Had dus nog wel door kunnen vliegen naar jou Marte in Aussie, haha. Gelijk na het droppen van mn spullen bij het guesthouse, wat dingetjes geregeld en daarna lekker bij het zwembad gelegen. Een super adresje Kim & Ralf, vooral het zwembad! Aan het eind van de middag Rita en Egido opgewacht. Aan hen de Khao San geshowed en uitgebreid bijkletst. Dinsdagochtend om 7 uur vertrokken richting Cambodja. Na de hele dag in de bus te hebben gezeten en vooral veel tijd bij de immigrationoffices te hebben verloren met wachten en nog eens wachten, kwamen we aan het begin van de avond in Siem Reap aan, wat gelijk weer als thuis voelt.
De afgelopen dagen lijken wel afgelopen weken te zijn... Echt onvoorstelbaar dat ik een week geleden nog in Nederland was! ‘S ochtends sta ik vroeg op, de hele dag ben ik samen met Jan en Rita bezig met 1001 dingen voor de organisatie en elke dag heb ik ’s avonds na middernacht pas tijd om te gaan slapen. Er gebeurd hier elke dag zoveel meer dan in Nederland. Het is super dat Jan en Rita me heel veel vertrouwen schenken en me bij alles, echt alles, betrekken. Ik had nooit geweten dat er nog zoveel dingen bij zouden komen kijken om de organisatie te runnen. Erg druk maar vooral heel leuk allemaal.
Door alle drukte kan ik niet in detail treden, want dan wordt het een heel lange update. Ik zal proberen om in het kort een paar bezigheden van de afgelopen dagen te noemen.
Ik ben inmiddels twee keer naar Phhum Chhuk, m’n dorpje van vorig jaar, geweest. Was echt leuk om daar weer te zijn. Eerst nog een beetje onwerkelijk terwijl het voor mij vorig jaar de gewoonste zaak van de wereld was om daar rond te fietsen, maar ook dat wordt binnenkort weer de werkelijkheid als we morgen naar het platteland van Takeo gaan. De weeskinderen, leraren en sommige schoolkinderen kenden me nog en gingen gelijk allemaal herinneringen ophalen. Erg leuk!
We hebben een aantal families op het platteland bezocht. Onder meer een oma die voor haar kleinkinderen zorgt sinds beide ouders vorig jaar zijn overleden. Maar ook een gezin waarvan de vader zijn been geamputeerd is, de moeder gaat elke dag op het land eten zoeken wat vaak niet lukt. Het was rond vier uur in de middag toen wij bij deze familie waren, moeder had die dag nog geen eten gevonden dus ze hadden de hele dag nog niets gehad. Bovendien was het water in waterput hartstikke smerig zwommen daar zelfs vissen in. Echt te erg voor woorden om te bedenken dat wij vervolgens de jeep weer instapten en gelijk onze waterfles pakten, want het is echt zo heet. Op zulke momenten voel je je zo schuldig... We gaan onder meer bij deze familie een waterpomp plaatsen.
Verder bij een bijeenkomst geweest waar monikken over Boedisme vertelden, veel besprekingen en overleggen gehad, bezig geweest met een subsidie-aanvraag, vrijwilligers werven, documenten voor Takeo voorbereiden en nog veel meer. Zelfsnog geen tijd gevonden om even naar de pub-street, dé place to be in Siem Reap, te gaan. Er is hier gewoon zo ontzettend veel gaande. Je gaat er mee naar bed, wordt er s’ nachts mee wakker en je staat er mee op.
Er gebeuren ook erge dingen die je je in Nederland never nooit kunt voorstellen. De organisatie brengt eten bij 3 kinderen waarvan de ouders kort geleden zijn overleden aan Aids. Een van de kinderen is onlangs zomaar naar Thailand vertrokken omdat hem daar gouden bergen zijn beloofd en hij dacht om zo voor zijn broertjes en zusje te kunnen zorgen. Jan kwam hier pas achter toen de jongen al weg was, en God mag weten wat ie nu doet. 1 ding is zeker; zijn familie ziet ie never nooit meer terug... Dat soort praktijken gebeuren is al unbelievele, maar nu blijkt sinds gisteren het jongste broertje ook nog eens met Aids zijn besmet. Kortom een en al ellende wat die kids moeten verdragen. Echt verschrikkelijk!
Door dat soort ellende en alle drukte hier en het vooruitzicht voor wat ons de komende tijd te wachten staat op het platteland trek ik het soms even niet meer. Het is lekker om nu even in het internetcafe te zitten zodat ik heel even niet geconfronteerd wordt met alles wat er gaande is. Hoe leuk het ook is om overal bij betrokken te worden...
Morgen vroeg vertrekken we met een volgeladen busje naar het platteland van Takeo, waar ik de komende maanden in the local, traditional village ga wonen om in die streek samen met Rita educatie en gezondheidszorg op te zetten. Er is een vrijwilligershuis gebouwd. Voordat we daar mogen slapen moeten de kwade geesten door middel van een ceremonie worden weggestuurd. Wij moeten daarom eerst bij de oma van de familie slapen. Dit schijnt slapen op de keiharde vloer te zijn met allemaal ongedierte wat daar ‘s nachts om je heen loopt. Heel spannend wat er de komende tijd allemaal op m’n pad gaat komen dus. Al moet ik bekennen dat ik pas blij ben als we er daar straks wat structuur in hebben en ik me daar ook weer helemaal thuis voel.
Ik heb trouwens al wel een Cambodjaans telefoonnummer: +855 77 706 353. Alleen heb ik tot nu toe nog geen smsjes uit Nederland kunnen ontvangen. Dat is echt balen, zeker als ik straks in the middle of nowhere zit.
Ik hoop elk weekend internetgelegenheid te hebben en jullie zo op de hoogte te kunnen houden van mn belevenissen. Maar ook de weekenden zullen druk zijn, dus verwacht niet te veel reply vanaf mijn kant
Veel liefs uit Cambodja!
By the way: Foto's volgen hopenlijk vandaag dus houd de site in de gaten ;-)
17 Oktober 2009 - 09:37
Astrid:
Heeee Maaike,
Wauw zeg, ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt er al weken te zitten i.p.v. dagen, heel indrukwekkend....
Zet 'm op, hou je taai en ik kijk nu al uit naar je volgende verslag! (en foto's!!)
succes!!!
groetjes,
Astrid -
17 Oktober 2009 - 09:47
Yvette:
Ey Maaik! Mooi verhaal weer:) Leuk dat je je draai al min of meer snel vindt!! Ben benieuwd naar je volgende story!
Tot mails ;)
XOX -
17 Oktober 2009 - 12:38
Chris Van Dijk:
Dag meid,
Super om te lezen dat het je zo goed gaat.
Erg leuk om je verslag te lezen. Ik was al goed benieuwd hoe het je af zou gaan. Zelf had ik je ook al willen bombarderen met vragen maar ik wist niet waar te beginnen.
Zo te horen valt je keuze om terug te gaan niet tegen. Houd dat zo! Geniet er van en veel plezier.
Doe je ze daar de groeten van mij?
Chris -
17 Oktober 2009 - 19:40
Yvonne Greevink:
Hey Maaike,
Ik ben erg onder de indruk van je verhaal! In Bangkok dacht ik al veel armoede te hebben gezien, maar als ik lees over de waterput en de moeder die naar eten zoekt en niets kon vinden, dan schieten de tranen in mijn ogen. Ik heb veel bewondering voor je dat je toch nog een keer de stap hebt genomen om dit te doen. Ondanks dat ik je gezelschap bij BOOM heeeeel eerugggggggghhhhh mis:-(
Ik zal je verhalen in de gaten houden!!!!
Liefs en heel veel succes
Yvonne -
17 Oktober 2009 - 20:09
Jannie Herder:
hai maaike, je bent nog maar net weg maar al zoveel gedaan!! wat grappig ook dat je zo snel dan weer kan omschakelen he?! nou hoop dat je weer een hele bijzondere en leerzame tijd daar gaat hebben maar volgens mij zit dat wel goed!!
ik ga jouw site natuurlijk weer lezen (tussen alle voedingen en luiers door haha)
groetjes jannie -
18 Oktober 2009 - 07:23
Kim :
Hi Maaike de wereldverbeteraar ;),
Top om mijn zondagmorgen met jouw verhaal te beginnen. Wat gaat er nu veel door mee heen: trots (dat jij daar toch maar weer bent), blijdschap (bij mijn herinneringen aan de mooie donkere oogjes van de Cambodjaanse kids) en ook een heleboel plannen en verlangens om terug te gaan. Geniet van deze zogenaamd 'laatste keer' (uhum) en wie weten komen we mekaar daar nog tegen ;).
Veel liefs, Kim & natuurlijk ook een beetje van Ralf. -
18 Oktober 2009 - 14:18
Jan:
Ha die Maaike,
Blij te horen dat je goed bent aangekomen. Leuk om te lezen en te zien wat je daar doet en hoe het er is.
Groetjes
Jan -
18 Oktober 2009 - 15:10
Klaas :
Ik sta perplex, zo ben je weer terug in Friesland en zo ben je weer ver weg.
Ik wens je een heel goede reis.
18 Oktober 2009 - 21:09
Grytsje:
Hey Maaike,
Dat klinkt heftig allemaal zeg! Ik hoop dat je veel goeds kunt brengen, maar dat komt vast goed!!
Veel geluk en plezier gewenst! Ik zal je verhalen weer met alle plezier blijven lezen!!
Liefs -
19 Oktober 2009 - 08:48
Marrit:
you go girl
trots op je :) -
19 Oktober 2009 - 09:45
Tine:
Hallo Maaike,
Ook ik vind het geweldig wat je allemaal doet en waar je mee bezig bent.
Je verhalen zijn weer fantastisch en je foto's erg mooi.
Groetjes en succes van
een trouw fotofan. -
19 Oktober 2009 - 20:00
Froukje:
Hallo Maaike,
Ben onder de indruk van wat je daar doet en hoe je dat beschrijft. Kan me voorstellen dat het eerst teveel indrukken zijn en dat je daarvan moet bijkomen. Heel veel succes de komende tijd en we zullen je reisverslagen volgen.
Groeten Remco, Fenna en Froukje -
20 Oktober 2009 - 12:58
AJ:
Hey Maaike, wat een super mooie foto's! Echt heel erg mooi verhaal, wat een ultieme ervaringen lijkt het mij:D Veel succes en geniet er ook lekker van!
Groetjes -
21 Oktober 2009 - 09:33
Tamara:
Hey Meiss,
Wat ontzettend leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt!! Ook wij volgen hier vanuit Nederland met veel intresse je verhalen! Kortom geniet van de ervaringen die je op doet en deel ze achteraf maar met ons haha!
Veel plezier nog daar en hopelijk tot gauw!
Liefs Tamara -
27 Oktober 2009 - 15:30
Annet:
Heej meid,
Wat leuk om weer een reisverhaal van je te lezen.
En fijn dat je het naar je zin hebt!
Ben erg benieuwd naar je volgende verhalen!!
Succes daar!!En genietse!xxx -
09 November 2009 - 14:48
Mink En Fokje:
hoi maaike
wat geweldig dat jij dit doet.wat zal jij hier een goed gevoel bij hebben.jullie krijgen vast veel dankbaarheid van de mensen terug .
wat fijn dat we jou zo kunnen volgen .
maaike het gaat jullie goed en veel succes met het werk waar jullie mee bezig zijn .
groetjes van ons
tot het volgende berichtje doei. -
11 November 2009 - 13:36
Hanneke:
Hee Maaike,,
Wat een verhaal!.. Indrukwekkend hoor! Ik hoop dat alles goed met je gaat en dat je veel leuk en mooie dingen maakt en meemaakt!
Tot het volgende verhaal! Liefs! -
15 November 2009 - 15:46
Remmelt:
Hey Maaike,
Mooi om te horen dat je daar vermaakt. :D Je bent daar echt goed bezig. Hoorde van Sicco dat je daar bezig bent met 101 dingen tegelijk.. lijkt me echt verschrikkelijk druk :P
he.. veel plezier en succes daar
Greetz Remmelt -
19 November 2009 - 01:28
Aldert En Tine:
Selamat pagi
Hoi Maaike,
Apa khabar?
Wij genieten in Maleisie. We zijn al geweest in Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlans, Penang en genieten nu van een tropische vakantie op Pulau Langkawi. Het was een goede keuze.
Tinggal,
Groetjes -
21 November 2009 - 09:56
Kees:
he Maaike,
ik zat alweer op een verslag te wachten. Je zal het wel druk hebben..... Groetjes uit Sneek!!!!!
21 November 2009 - 16:05
Evelien:
Maaike!! Terug in Chhuk?? Ken je ons nog, Chris en Evelien? We zijn benieuwd naar je nieuwe avonturen! Wanneer schrijf je weer een verhaal? Wist je dat we Els en Tom weer hebben ontmoet in Thailand? Ze hebben daar ook meegewerkt aan een project waar wij zaten, superleuk.
liefs Evelien en Chris -
22 November 2009 - 18:54
Linda:
he Maaike,
Wat leuk om te lezen wat je allemaal doet zeg! En wat heb je een mooie foto's, echt top dat je dit allemaal doet!
Ik blijf je verhalen lezen!
groetjes uit Assendelft,
Linda